Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου…
 
Η ιστορία του καθρέφτη είναι περίεργη και αλλόκοτη. Είναι πιθανώς το μοναδικό αντικείμενο το οποίο συναντάται σε όλους τους πολιτισμούς απο την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα και περιτριγυρίζεται από πολλούς μύθους. Αν και πλέον οι δεισιδαιμονίες γύρω από τον καθρέφτη έχουν αποβληθεί...σχεδόν. Η εμμονή του ανθρώπου να κοιτάζει το είδωλό του ξεκινά από το Νάρκισσο, ο οποίος θαύμαζε τον αντικατοπτρισμό του στο νερό αντι για πραγματικό καθρέφτη, πραγματοποιεί, όμως, την αρχή της δημιουργίας του. Ο γυάλινος καθρέφτης εμφανίστηκε τον 3ο αιώνα μ.Χ. και η κατασκευή του επεκτάθηκε μετά την εφεύρεση του φυσητού γυαλιού. Ο μεγάλος όρθιος καθρέφτης άρχισε να κατασκευάζεται τον 18ο αιώνα.

Δεισιδαιμονίες γύρω από τον καθρέφτη

Ο μεσαίωνας υπήρξε ο χειρότερος αιώνας για τον καθρέφτη καθώς συνδεόταν στενά με μάγισσες. Θεωρούταν πως μέσα απο αυτόν οι μάγισσες καλούσαν και εγκλώβιζαν δαίμονες, πως μπορούσαν να δουν το παρόν, το παρελθόν και το μέλλον και, σε κάποιες παρατραβηγμενες εκδοχές, πως μπορούσαν να επικοινωνήσουν με έναν άλλο κόσμο, ανεστραμμένο. 

Από αυτές τις εικασίες τρέφονται και τα παραμύθια. Στην ”Χιονάτη”, η κακιά μάγισσα ρωτάει ένα μαγικό καθρέφτη για το ποιά γυναίκα είναι πιο όμορφη. Στην “Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων” ο καθρέφτης παρουσιάζεται ως μια πύλη σε έναν άλλο κόσμο. Στο “Χάρι Πότερ” ο κρυφός, μαγικός καθρέφτης δεν αντικατοπτρίζει το είδωλό σου, αλλά ότι λαχταράς περισσότερο στον κόσμο. Το παιχνίδι “Η ματωμενη Μαρια” προκαλεί τους παίκτες να σταθούν μπροστά απο τον καθρεφτη του μπάνιου και να πουν τρεις φορές “ματωμένη Μαρια”, επικαλώντας έτσι το πνεύμα της Mary Worth, το οποίο έπειτα -αν ήταν αληθινό- θα έβγαζε τα μάτια σε όποιον την κάλεσε. 

Σύμφωνα με έναν άλλο θρύλο, οι Μάγια πίστευαν πως αν κάποιος κοιτούσε μέσα σε έναν καθρέφτη, θα μπορούσε να επικοινωνήσει με τους κατοίκους του κάτω κόσμου, ενώ οι ιερείς των Αζτεκων τον χρησιμοποιούσαν για μαντεία και θεραπείες. 

Η πιο ξακουστή προκατάληψη ακόμα και στις μέρες μας είναι ο μύθος της επτά χρόνια γρουσουζιάς που θα κυνηγούσε όποιον έσπαζε έναν καθρέφτη. Αυτή η εικασία προήλθε από το γεγονός ότι στα χρόνια εκείνα αν έσπαγες έναν καθρέφτη χρειάζονταν επτά χρόνια για την αντικατάστασή του, επομένως, η προκατάληψη αυτή ξεκίνησε με σκοπό να αποφευχθούν τέτοια ατυχήματα. Σύμφωνα με μια άλλη πηγή, πιστεύεται επίσεις ότι μαζί με τον καθρέφτη παραμορφωνεται και η ψυχή η οποία χρειάζεται επτά χρόνια για να επανέλθει.

Ο καθρέφτης και Φενγκ Σουι

Στην σημερινή εποχή οι καθρέφτες έχουν αποβάλει την αρνητική τους φήμη. Αντιθέτως, είναι σημαντικό στολίδι αισθητικής και διακόσμησης. Είτε σε σπίτια είτε σε καταστήματα, καφετέριες και εστιατόρια, θα δείτε την αντανάκλασή σας απο πολλαπλές μεριές. Εκτός από το μυστήριο και την ψευδαίσθηση της έκτασης του χώρου, συνδέεται στενά και με το γνωστό φενγκ σούι. Για παράδειγμα, θα έχετε ακούσει για κάποιον που έχει υιοθετήσει αυτό το στυλ ζωής, πως έχει κάποια συγκεκριμένα φυτά στο σπίτι του που φέρνουν θετική ενέργεια στο χώρο ή αντίστροφα, κάποια που απωθούν την αρνητική ενέργεια. Η φιλοσοφία του φενγκ σούι δεν αρκείται μόνο στα φυτά, αλλά σε σχεδόν τα πάντα. Και ο καθρέφτης δεν είναι φυσικά εκτός αυτής της λίστας. Για να δούμε λοιπόν πως ο καθρέφτης μπορεί να επηρεάσει τη ζωή μας. 
Οί καθρέπτες αν χρησιμοποιηθούν σωστά θα προσφέρουν φωτεινότητα, ενέργεια, και θα κάνουν το χώρο να δείχνει μεγαλύτερος. Βέβαια αν χρησιμοποιηθούν λανθασμένα και τυχαία μπορεί να δημιουργηθεί αρνητική ενέργεια και ενώ προσπαθεις να κάνεις καλό, αυτό θα γυρίσει μπούμερανγκ και θα έχει τα αντίθετα αποτελέσματα. Πάμε να δούμε λοιπόν, που μπορούν να τοποθετηθούν οι καθρέφτες. 

1. Κεντρική είσοδο



Καλό φενγκ σούι δημιουργεί ένας καθρέφτης στη κύρια είσοδο, καθώς γεμίζει φώς και μπορείς να κοιταχτείς μια τελευταία φορά πριν βγεις απο το σπίτι. Προσοχή, όμως. Το φενγκ σούι χαλάει αν ο καθρέφτης κοιτάζει την πόρτα, αλλοιώνοντας την ενέργεια. Οπότε αποφεύγετε να τον τοποθετήσετε έτσι.

2. Ο ένας απέναντι από τον άλλο


Αποφεύγετε να τοποθετείτε τους καθρέφτες αντικριστά επειδή οι ενέργειες αντανακλούν απο τον ένα καθρέφτη στον άλλο δημιουργώντας ένα χάος μέσα στο χώρο.

3. Απέναντι από σκάλα


Ένας μεγάλος καθρέφτης αλλάζει ριζικά ένα δωμάτιο καθώς προσθέτει κομψότητα, φως και μια αίσθηση μεγαλύτερης χωρητικότητας. Ένα μικρό χολ έτσι, μπορεί να αλλάξει ριζικά με τον κατάλληλο καθρέφτη. Μην κάνετε το λάθος, όμως,  να βάλετε έναν απέναντι από σκάλα. Γενικά, οι σκάλες έχουν πολύ περίπλοκο φενγκ σούι από μόνες τους, οπότε η αντανάκλαση αυτής της περίπλοκότητας απο τον καθρέφτη θα κάνει τα πράγματα χειρότερα. 

4. Στο σαλόνι


Το μυστικό για καλό φενγκ σούι στο σαλόνι είναι να τοποθετήσετε πολλούς μικρούς καθρέφτες σε ένα ψιλό μέρος ενός τοίχου ώστε να αντανακλά το φώς και να φέρει θετική ενέργεια. 

5. Στο μπάνιο


Κάθε μπάνιο έχει έναν καθρέφτη, είναι αδιανόητο να υπάρχει ένα χωρίς. Μάλιστα, όσο μεγαλύτερος είναι τόσο το καλύτερο, καθώς δημιουργεί μια αίσθηση καθαριότητας και τάξης αφού αντανακλούν το φως γύρω τους.

6. Πάνω από το τζάκι


Δεν θα είναι η πρώτη φορά που βλέπετε καθρεφτη σε αυτό το σημείο. Ο καθρέφτης πάνω από το τζάκι δημιουργεί μια αίσθηση χαλάρωσης και ηρεμίας στο χώρο.

7. Πάνω από το κρεβάτι


Το να υπαρχει έναν καθρέφτη πάνω από το κρεβάτι σας είναι κακή ιδέα όχι μόνο από άποψη φενγκ σούι αλλά και ασφάλειας. Ένα τέτοιο βαρύ αντικείμενο πάνω από το κεφάλι σας είναι επικίνδυνο να πέσει και να σας τραυματισει. Επίσεις, επειδή όταν ξαπλώνετε στο κρεβάτι θέλετε να χαλαρώσετε και να ξεκουράσετε το σώμα σας, ο καθρέφτης θα είναι μεγάλο εμπόδιο μιας και οι ενέργειες που αντανακλά συνεχώς δεν θα αφήνουν το σώμα να ξεκουραστεί καθόλου.

8. Με αντανάκλαση το κρεβάτι


Το ίδιο ισχύει και σε αυτήν την περίπτωση. Αν έχετε ένα καθρέφτη απέναντι ή στο πλάι, αλλά αντανακλά το κρεβάτι, τότε πρέπει να αλλάξει θέση του αμέσως. Διαφορετικά θα έχετε πολύ κακό ύπνο και δεν θα ξεκουράζεστε όσο πρέπει.
 
Εσείς πως θα φτιάξετε το φενγκ σούι του σπιτιού σας; 
Μπορείτε να δείτε τη συλλογή μας από καθρέφτες στο ηλεκτρονικό μας κατάστημα σε αυτό το σύνδεσμο.