Στο σημερινό blog θα αναμετρήσουμε την ραφιέρα vs τη βιβλιοθήκη και πως να τις οργανώσετε. Οι βιβλιοθήκες και οι ραφιέρες είναι διαθέσιμες σε τόσα πολλά στυλ, μεγέθη και χρώματα που μπορείς να τις χρησιμοποιήσεις σαν διακοσμητικά στοιχεία σε κάθε δωμάτιο, όχι μόνο σαν χρήσιμους αποθηκευτικούς χώρους. 



Οι επιδαπέδιες ραφιέρες εκτός από την κλασική τους θέση στην άκρη ενός τοίχου μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να διαχωρίζουν περιοχές στα δωμάτια. Αν έχετε έναν μεγάλο ενιαίο χώρο, όπως για παράδειγμα καθιστικό και τραπεζαρία μαζί ή γραφείο και καθιστικό, ή οποιουσδήποτε άλλους χώρους, τότε μπορείτε να χωρίσετε αυτούς τους χώρους με μια ραφιέρα. Η ραφιέρα μπορεί να είναι χαμηλή ή ψιλή, με ροδάκια για εύκολη μετακίνηση ή και χωρίς, και ακόμα μπορεί να έχει κάποιο σχέδιο ή να είναι κλασική. 



Οι επιτοίχιες ραφιέρες είναι πολύ ‘in’ αυτό το διάστημα. Μπορείτε να βρείτε ραφιέρες που είναι ανεξάρτητα κομμάτια, συνήθως με τη μορφή κύβου, τραπεζίου, τρίγωνου ή ορθογώνιου, ή αρθρωτά ράφια που είναι μέρος συνόλου. Η κύρια λειτουργία τους είναι η αποθήκευση, αν και κυρίως φαίνεται να χρησιμοποιούνται για διακοσμητικούς λόγους. Μπορείτε να τοποθετήσετε ένα ή και περισσότερα αντικείμενα σε μια ραφιέρα τοίχου και αυτό να χρησιμοποιηθεί σαν εναλλακτικό κάδρου. Υπάρχουν, επίσης, και πιο περίπλοκες ραφιέρες στυλ δέντρου για παράδειγμα, οι οποίες είναι πιο περίτεχνες, πιάνουν περισσότερο χώρο, και αποθηκεύουν περισσότερα πράγματα. 



Οι βιβλιοθήκες είναι έπιπλα φτιαγμένα με πολλά ράφια, από μεγάλη ποικιλία υλικών. Εκτός από τις κλασικές βιβλιοθήκες, υπάρχουν μοντέλα που ανοίγουν με τηλεσκοπικές μπάρες που μπορούν να τοποθετηθούν μεταξύ του ταβανιού και του πατώματος, ή αναδιπλούμενα που είναι ιδανικά για μικρούς χώρους. Οι βιβλιοθήκες χρησιμοποιούνται κατά κύριο λόγο για την τοποθέτηση βιβλίων. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν ωστόσο και για την τοποθέτηση μικρών έργων τέχνης, φωτογραφιών, συλλογών, ενθυμίων από ταξίδια ή για την αποθήκευσή εγγράφων και μικρών αντικειμένων.



Πως να οργανώσετε μια ραφιέρα ή μια βιβλιοθήκη:

1. Τοποθετήστε ανάμεσα στις σειρές των βιβλίων μικρά αντικείμενα, όπως αγαλματίδια, ρολόγια, φωτογραφίες, κεριά, και γενικά αντικείμενα που λειτουργούν και ως βιβλιοστάτες.

2. Μην υπερφορτώνεται τη βιβλιοθήκη ή τη ραφιέρα σας τοποθετώντας διακοσμητικά αντικείμενα σε καθε εσοχή. Διαλέξτε, μερικά καλά αντικείμενα και τοποθετήστε τα σε ευδιάκριτες θέσεις.

3. Αποφύγετε την αυστηρή συμμετρία. Προσπαθήστε να διατάξτε τα αντικείμενα έκκεντρα ή να ομαδοποιήσετε μαζί, μικρά και μεγάλα διακοσμητικά αντικείμενα. 

4. Τοποθετήστε τα βιβλία κατά ομάδες, τόσο σε οριζόντια όσο και σε κατακόρυφη στοίχιση.

5. Αν χρειάζεστε επιπλέον αποθηκευτικό χώρο ή αν έχετε πολλά έγγραφα και μικροαντικείμενα, προσθέστε στη βιβλιοθήκη καλάθια ή κουτιά. Οι ετικέτες στα κουτιά διευκολύνουν την εύρεση των αντικειμένων.

6. Διατάξτε τα βιβλία, σε αντίθετες κατευθύνσεις, για παράδειγμα στο πάνω ράφι τα βιβλία ξεκινούν από αριστερά προς τα δεξιά, ενώ στο κάτω ράφι από δεξιά προς τα αριστερά. 

Μπορείτε να δείτε τη συλλογή μας από ραφιερες και βιβλιοθήκες εδώ.